Bente Klarlund

Professor og overlæge Bente Klarlund er hele Danmarks sundhedsekspert og forfatter til bestsellerne GÅ-BOGEN og YNGRE MED ÅRENE. At læse skønlitteratur sætter verden  i perspektiv og er godt for det mentale helbred, mener hun.

Bente Klarlund Jeg bruger bøger til … at sætte min verden i perspektiv. De giver mig glæde og noget at tænke over, og jeg er sikker på, at læsningen gavner min mentale sundhed. Litteraturen er et middel til at komme ned i gear. Jeg stresser af, når jeg forsvinder ind i bøgernes verden. 

Den seneste bog, som gjorde stort indtryk på mig, er … Nikoline Werdelins HVORDAN MAN REDDER EN LEMMING. Vi følger fem mennesker, hvis liv vikler sig ind i hinanden. Noget af det skønne ved denne bog er, at jeg føler, jeg kender denne gruppe af mennesker. Fortællingen er både morsom, melankolsk og meget medrivende.

En af de første bøger, der virkelig satte sig i mig er … DEN SVOVLGULE HIMMEL af Kjell Westö, som er en stor roman om venskab, kærlighed og svigt, som samtidig er en roman om Finland fra 1960-erne til i dag. Fortælleren møder den jævnaldrende Alex Rabell og hans søster Stella, da han er 11 år, og venskabet med de to søskende kommer til at præge hele hans tilværelse. Det ligner på mange måder trekantsdramaet i GENSYN MED BRIDESHEAD af Evelyn Waugh.

En læseoplevelse, der har haft indflydelse på den person, jeg er i dag … er bøgerne om Pippi Langstrømpe! Hun har helt klart været med til at forme mig som en anarkistisk og rimeligt stærk person, der er glad det meste af tiden.

En bog, der har en helt særlig betydning for mig, er … STONER af John Williams. Bogen om universitetslæreren Stoner fik afgørende betydning for den måde, hvorpå jeg så min egen situation, da jeg selv var i blæsevejr. William Stoner
løber ind i akademiske benspænd af den giftige slags og får sin karriere saboteret. Han bliver marginaliseret ude og hjemme, men fortsætter i sit job til sidste suk. Alligevel har han et godt liv. For Stoner er lykkelig i sin gerning. Det litterære arbejde, undervisningen og samtalerne med de studerende, er hans lidenskab, kald og skæbne. Det er kærligheden til arbejdet, der gør, at han ikke kan sælge ud
af sine akademiske principper og værdier. Det koster ham for en tid karrieren, men han taber ikke sin selvagtelse, han mister ikke sin identitet, og han vinder til sidst. Det er selve det, at han hviler så fast i sin
gerning, der gør, at han i øvrigt kan lade livet forme sig som det muliges kunst. Han indordner sig. Og tilpasser sig. Men tillader aldrig, at hans kærlighed til litteraturen bliver undertrykt. Man er nødt til
at kunne hvile i, at den retning, man har valgt for sit liv, er den rigtige. Det er lige præcis det, der giver modstandskraft.  

En af de bedste læseoplevelser i 2020 …
var i sommer, da jeg genlæste ANNA KARENINA af den russiske forfatter Lev Tolstoj. Mens filmatiseringerne af Anna Karenina fremviser den umulige kærlighedshistorie mellem overklassefruen Anna og officeren Vronskij, kan bogen meget mere. Den kan i høj grad læses som livsvisdom i kunsten at være menneske. Og så er den en page-turner, som man bare har lyst til at sluge.

Den næste bog, jeg glæder mig til at kaste mig over, er … VOKSNES LØGNAGTIGE LIV af Elena Ferrante. Jeg er fuldstændigt henrykt over Napoli-serien, der starter med MIN GENIALE VENINDE . Men jeg glæder mig også til at læse den nyeste bog af Ida
Jessen, Sissel Jo-Gazan og Niels Krause-Kjær. De ligger alle og venter på mit natbord. 

Jeg læser altid, når jeg … går, cykler, kører bil, laver mad og gør rent. Den digitale bog, hvor jeg på skift kan lytte og læse, har gjort det muligt for mig at opleve mange flere bøger end før. Men jeg elsker mest at have en fysisk bog i hænderne. Jeg falder tit i søvn med en bog – og så læser jeg om natten, hvis jeg ikke kan sove. Hvis man vågner en nat og ikke kan sove, så skal man bare være glad for, at man har tid til sig selv, hvor man kan læse.

Bente Klarlund anbefaler: